Akut Orta Serebral Arter Enfarktında Arteriyel Spin Etiketleme MR Görüntüleme Yöntemiyle Hemorajik Transformasyon ve Fonksiyonel Sonuçların Öngörülmesi

Mehmet İlker YÖN, Serdar BARAKLI, Pınar ÇELTİKÇİ, Karabekir ERCAN
2026 Cilt: 63 Sayfa:294-298
TÜRKÇE PDF İNGİLİZCE PDF

Öne Çıkan Noktalar

• Hiperperfüze enfarkt alanının CBF’si, HT riskini anlamlı biçimde öngörür
• ASL MR ile ölçülen yüksek relatif CBF, HT riskini anlamlı biçimde öngörür
• Düşük Menon kollateral skoru, HT gelişimi ile güçlü şekilde ilişkilidir
• Geniş difüzyon MR infarkt hacmi HT olasılığını artıran önemli faktördür


Türkçe Özet

Giriş ve Amaç: Arteriyel spin etiketleme (ASL) MR, intravenöz kontrast madde kullanmadan serebral kan akımını kantitatif olarak ölçebilen non-invaziv bir perfüzyon görüntüleme yöntemidir ve beyin infarktında hemorajik transformasyon (HT) riski yüksek hastaların belirlenmesinde potansiyel bir araç olarak değerlendirilmektedir. Bu çalışmada, akut orta serebral arter (MCA) infarktında ASL MR perfüzyon parametrelerinin HT ve fonksiyonel sonuçları öngörmedeki rolü araştırılmıştır.Yöntem: Çalışmaya, MCA infarktı başlangıcından itibaren 24 saat içinde yatırılan 23 hasta retrospektif olarak dahil edildi. Akut dönemde kontrastsız kraniyal BT, difüzyon ağırlıklı MRG (DWI) ve çok fazlı BT anjiyografi çekimleri yapıldı. Semptom başlangıcından yaklaşık bir hafta sonra, kontrol görüntülemede DWI ve ASL MRG tekrarlandı. İnfarct hacimleri manuel olarak ölçüldü. Menon kollateral skoru ile ASL’den elde edilen hiperperfüze alanın CBF’si ve relatif CBF (rCBF) değerlendirildi. Fonksiyonel sonuçlar; 1. hafta, 1. ay ve 3. ay sonunda modifiye Rankin Skalası (mRS) ile, 3. ay sonunda Barthel İndeksi ile değerlendirildi.
Bulgular: Hastaların 15’inde (%65,2) HT gelişti. HT grubu, anlamlı ölçüde daha büyük infarkt hacimleri (p = 0.021), düşük Menon kollateral skorları (p = 0.006), yüksek rCBF değerleri (p = 0.014) ve 3. ay sonunda daha kötü fonksiyonel sonuçlar (yüksek mRS skorları, p = 0.044; düşük Barthel İndeksi skorları, p = 0.036) sergiledi.
Sonuç: ASL MRG parametreleri-özellikle hiperperfüze alan CBF’si ve relatif CBF-ile kollateral dolaşım ve infarkt hacmi ölçümleri, akut MCA infarktında HT riskini ve uzun dönem fonksiyonel sonuçları öngörmede etkin olabilir. Bu bulgular, klinik karar süreçlerini optimize etmeye ve hasta yönetimini iyileştirmeye katkı sağlayabilir.
Anahtar Sözcükler: Arteriyel spin etiketleme; hemorajik transformasyon;